30.09.2023

Kehv olukord disaini- ja veebimaastikul

Eesti majandus on langenud kuus kvartalit järjest ja kliendid on ebalevad. Keeruline pole mitte ainult vabakutselistel, vaid ka agentuuridel. Lisaks on mulle silma jäänud, et veebi- ja graafilistest disaineritest on üleküllus ning see mõjutab tugevalt suutlikkust teenida stabiilset tulu. Nii kui keegi kuskil disainerite grupis kirjutab, et vajab endale logo, võtab temaga ühendust umbes 15 inimest sooviga see logo valmis teha.

Järjepidev uute asjade õppimine on võti

Praegune olukord näitab, et on vaja pidevalt ennast arendada ja uusi asju õppida. Olen aru saanud, et ainult disaini peale pole hetkel mõtet lootma jääda. Mu mõtteid seoses tulevikuplaanidega iseloomustavad märksõnad disain, turundus ja juhtimine. Sihid on praegu suhteliselt laiad ja soovin minna uuel aastal TalTechi magistrisse õppima eriala Juhtimine ja turundus. Nagu ma ka eelmises blogipostituses kirjutasin – et mul on bakalaureusekraad geograafias, ei saa ma niisama lihtsalt sinna erialale kandideerida, sest ma ei läbinud bakalaureuseõppes piisavalt majandus- ja ärialaseid aineid. Seetõtu olen hetkel läbimas TalTechi avatud ülikoolis eeldusmoodulit, millest kaks ainet ma läbisin kevadel ja kolm tükki on praegu sügissemestril käsil. Eeldusmooduli ained on praktilised ja on tulnud kasuks, et paremini mõista näiteks enda OÜ toimimise ja juhtimisega seotud nüansse.

Et saada põnevust uute asjade õppimisest hobide raames, võtsin septembris bachata algkursuse. Paaris tantsida on hoopis teistmoodi väljakutseid pakkuv tegevus kui tantsida üksinda – tantsupartneri rütmi ja stiili tunnetamine on huvitav, sest inimesed tantsivad kõik üsna erinvalt.

Uusi väljakutseid otsimas töömaastikul

Kuna uute tööde ja klientide otsimine ei lähe ladusalt, olen augustis ja septembris otsinud palgatööd, plaaniga teha vabakutselisena teenuste osutamine enda lisatööks. Hakkasin sel aastal investeerima (fookuses hetkel 3. sammas ja kaks passiivselt juhitud indeksfondi) ning selleks, et seda edukalt teha, on vaja esmalt sissetulekuid suurendada. Hetkel aitan korraldada vabatahtlikku töö raames JCI Estonia heategevuslikku Presidendiballi, kus olen projektijuhi mentor ja täidan turundus- ning finantsjuhi ülesandeid. JCI-s varasemate projektide korraldamine on andnud kindlustunnet, et juhtival kohal töötamine võiks mulle sobida ja seega olen otsinud tööpakkumisi nii disaini kui ka projektijuhtimise valdkonnas. 

JCI Estonia Presidendiball facebooki ürituse kaanefoto

Sellised olukorrad on paratamatus

Suhteliselt kehvast olukorrast hoolimata on vajalik mõista, et elu käibki lainetena ja pole halba ilma heata. Oluline on pidevalt edasi liikuda – õppida ja tegutseda. Olukorraga hetkel rahul ei saa olla, aga mis läheb alla, peab ka üles tulema. 😀